Història

Quasi tots els moviments socials tenen icones o emblemes que els simbolitzen. A Catalunya, ja fa més de 100 anys que els símbols o banderes que han servit d’estandards de molts moviments socials d’alliberament nacional han consistit en la bandera senyera catalana, emblema històric de Catalunya, més un triangle amb un estel de cinc puntes al mig, icona de llibertat i afirmació nacional.

L’any 1908 va néixer la primera bandera estelada, la del triangle blau i l’estel blanc, la primera bandera de combat símbol del desig d’independència de la Nació Catalana (100 anys estelada).

L’any  1968, els moviments socialistes-marxistes de l’època van recrear l’estelada amb el triangle blanc, que després passaria a ser groc, i l’estel vermell. Aquesta estelada, apart de simbolitzar el desig d’independència de la Nació Catalana, també simbolitzava una ideologia política.

Això va fer que l’estelada blava quedés enquadrada dins els moviments republicans i liberals. Aquesta varietat d’estelades referenciant a ideals polítics, en el seu moment va crear picabaralles estèrils entre moviments i partits polítics. Actualment, però, hi ha un respecte absolut pel tipus d’estelada que cadascú porta o penja al balcó de casa.

Després de l’estelada vermella, també es crearen moltes altres estelades que feien referència a altres moviments independentistes amb ideologies diferents, però que no van tenir la sort de ser acceptades com a símbol.

Actualment, hi ha una gran quantitat de moviments socials pacifistes, ecologistes, animalistes, etc. que sempre han primat lluitar pels seus ideals que per l’alliberament nacional de Catalunya. La majoria són de tendències progressistes, socialistes, socialdemòcrates, etc., com poden ser grups ecologistes, entitats que treballen pel desarmament al món, per erradicar la fam, per la conservació de la biodiversitat, per la transformació i millora de la democràcia, contra la injustícia social, per acabar amb la dictadura financera que ens ofega, per l’amnistia de presos polítics, moviments antiracistes, contra el maltracte animal, contra una infinitat d’injustícies que quasi totes conflueixen en positiu cap a la creació d’una nova societat on es primi, entre moltes altres coses, el fet de defensar la naturalesa, el medi ambient que ens sostenta, i que l’actual sistema, o nou ordre mundial, està fent malbé amb la seva forma d’actuar.

Desde la creació de l’estelada verda, l’any 2008, i vist el moment que viu la nació; cada cop som més persones amb sentiments, raons i actituds pacifistes, ecologistes, animalistes i catalanistes que creiem que ha arribat el moment de que tota aquesta amalgama de moviments, sense deixar la gran tasca que fan, s’uneixin al moviment social que actualment existeix a Catalunya per assolir la independència de la nostra nació. Unitat en la diversitat. La independència només l’assolirem amb unitat d’acció de tothom.

I per incentivar això, què millor que crear un símbol nou, una estelada nova que, apart de simbolitzar la lluita per aconseguir la independència del nostre país, també simbolitzi les lluites particulars de cadascun d’aquests moviments sense entrar pròpiament en ideologies polítiques acotades, fracassades, en definitiva, en ideologies polítiques del passat.

Estem al segle XXI. La societat actual es transforma d’una manera vertiginosa. Els moviments socials es transformen al llarg del temps. N’hi ha que desapareixen, n’hi ha que es renoven i n’hi ha que neixen. En el cas del Moviment Estelada Verda, de moment, és difícil afirmar si és un moviment que neix o que es transforma. El que sí podem assegurar és que si ha aparegut és perquè una colla de gent així ho ha volgut posant-hi aquesta espurna propositiva.

Ara depèn de tots els moviments socials abans esmentats que aquesta nova icona arreli entre el poble. Us convidem a tots a participar-hi. El Moviment Estelada Verda és vostra. L’estelada verda és vostre.

Per una Catalunya lliure, amb cohesió social i respecte a la naturalesa:             Llegim el passat, lluitem el present i sembrem el futur!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s